Welk voer kan ik mijn hond het beste geven?

Geplaatst op

Als eigenaar van een hond wil je uiteraard het beste voor je trouwe viervoeter. Hij verdient het beste bed, de leukste speeltjes en uiteraard ook lekker voer. Toch kan het soms alleen best lastig zijn om te bepalen wat nu echt het beste is voor je hond. Er is tenslotte zoveel aanbod qua honden spullen. Van budget tot over de top geprijsd, in iedere prijsklasse kom je wel iets tegen. In dit blog geven we je dan ook graag advies over het beste voer voor je hond zodat je, je daar geen zorgen meer om hoeft te maken.

In welke levensfase zit je hond?

Welk voer het meest geschikt is voor jouw viervoeter hangt allereerst af van de levensfase. Hier doelen we eigenlijk simpelweg op de leeftijd van je hond. Een pup heeft namelijk hele andere behoeftes dan een volwassen of een bejaarde hond en ook het activiteitenniveau speelt een belangrijke rol. Voor puppy’s is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je voor voer kiest waar voldoende eiwitten in zitten. Je pup moet tenslotte nog behoorlijk wat groeien en daar gebruiken ze voornamelijk eiwitten voor. Daarnaast moet het voer voor je pup ook niet te groot zijn zodat hij of zij zich niet kan verslikken. Er wordt door verschillende merken uiteraard puppy voer aangeboden maar check altijd van te voren even of dit wel voldoet aan de wensen. Puppy voer kan beter zijn maar dit hoeft zeker niet altijd. Ook een volwassen hond en een bejaarde hond hebben weer andere behoeftes qua voer. Zo kan een oude hond bijvoorbeeld last krijgen van artrose en kan speciaal dieet voer hier ondersteuning bij bieden. Ook het formaat van je hond kan een rol spelen bij de keuze van het juiste voer.

Droogvoer versus blik- (of nat)voer

Het is je vast al opgevallen dat je, je viervoeter op twee soorten manier kan voeren, met droogvoer en natvoer dat eigenlijk hetzelfde is als blikvoer. Droogvoer zijn uiteraard brokken en worden meestal gemaakt van granen. Dit kan tarwe zijn maar ook gerst, maïs of rijst. Soms wordt er ook groente in verwerkt. Droogvoer wordt vaak standaard gekozen maar het is wel handig om hier bewust mee om te gaan. Van oudsher is de hond namelijk niet ingesteld op granen. Het lichaam kan dit veel minder goed verteren dan vlees. Daarom is het altijd raadzaam of droogvoer te kiezen dat graanvrij is of maar een beperkte hoeveelheid graan bevat. Ook brokken die zijn gemaakt van rijst zijn een prima keuze. Natvoer daarentegen wordt meestal van vlees gemaakt. Ieder vlees is in principe prima om aan je hond te geven. Het is alleen wel heel belangrijk hoe het vlees is verwerkt. Goede kwaliteit natvoer is minimaal bewerkt en er zijn zeker geen grote toevoegingen aan gedaan. Let ook op het zoutgehalte. Er zijn een aantal merken die flink wat zout hebben toegevoegd. Zout maakt het voer uiteraard heel lekker maar is alles behalve goed voor de nieren van je hond. Je hond kan er zelfs nierklachten of andere lichamelijke klachten van krijgen op latere leeftijd en dat wil je natuurlijk voorkomen.