Beginnen met fotografie

Ben je geïnteresseerd in fotografie en wil je graag leren fotograferen? Dan is het handig om eerst te weten hoe fotografie precies werkt. Hoe werkt een camera? Welke camera heb je nodig? Waar kun je het best mee beginnen? In dit blog lees je daar meer over.

Camera kopen

Een Camera kopen is natuurlijk superleuk! Maar waar begin je? Hoe weet je welke camera je nodig hebt? Wanneer je je echt wilt verdiepen in fotografie kun je het best een spiegelreflexcamera of een compactcamera waar je de iso-waarde, de sluitertijd en het diafragma kunt instellen kiezen. Welk merk je koopt maakt als je net begint nog niet zoveel uit. Het gaat erom dat je veel fotografeert om te oefenen.

Sluitertijd

Voor je begint met fotografie is het handig om er wat over te weten. Ten eerste is de sluitertijd belangrijk. De sluitertijd bepaalt hoelang er licht op de sensor van de camera valt. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer beweging je kan creëren in de foto. Om een foto zonder beweging te maken kun je dus het best een korte sluitertijd kiezen. Bijvoorbeeld van een fractie van een seconde. Wil je beweging in de foto? Speel dan met de sluitertijd en maak hem steeds langer. Om dit goed te begrijpen kun je er het best een beetje mee experimenteren.

Diafragma

Met het diafragma bepaal je hoeveel licht er op de sensor valt. Dit is belangrijk, omdat dat bepaalt hoeveel van de foto scherp wordt. Fotografeer je met een open diafragma? Dan komt er veel licht binnen, waardoor veel delen van de foto onscherp zullen zijn. Wanneer je het diafragma sluit komt er minder licht binnen, waardoor de foto veel scherper wordt. De sluitertijd en het diafragma zijn met elkaar verbonden en zorgen voor de belichting van de foto.

Iso-waarde

De iso-waarde bepaalt de gevoeligheid van de sensor voor licht. Bij een spiegelreflexcamera kun je de iso-waarde instellen. Dit is handig als je bijvoorbeeld in een donkere omgeving wilt fotograferen. Er is dan weinig licht voor de camera om op te vangen. Met een hogere iso-waarde maak je de sensor gevoeliger voor licht, waardoor het kleine beetje licht dat er is sneller wordt opgepakt door de camera. Op deze manier kun je ook in donkere omgevingen mooie scherpe foto’s maken.  

Veel oefenen

De enige manier om goed te leren fotograferen is door het veel te doen. Plan een dag waar je op verschillende locaties foto’s maakt. Zorg ervoor dat je objecten van dichtbij en van veraf fotografeert, dat je speelt met de scherpte van de foto en dat je ook foto’s maakt in een donkere omgeving. Maak aantekeningen van de sluitertijd, het diafragma en de iso-waarde en blijf het vooral veel oefenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *